Basic Science and Technology Review,, Revision And Interview Questions

Basic Technology

 

1. Which of the following instruments is used for setting sheet on the drawing board?

A) Tee square

B) Steel rule

C) Set square

D) Divider

 

2. A trapezium is also known as ____

A) Polygon

B) Quadrilateral

C) Triangle

D) Sphere

 

3. The instrument used by surveyor in establishing the levelness of a building site is known as _____

A) Spirit level

B) Theodolite

C) Try square

D) Dumpy level

 

4. Reading of building plan means _____

A) construction of building

B) Identification and Interpreting building parts

C) Labelling the building

D) Rendering of the building

 

5. A quadrilateral with all sides equal but no right angle is called _____

A) Square

B) Rectangle

C) Cube

D) Rhombus

 

6. Which of the following is not a quadrilateral?

A) Triangle

B) Rectangle

C) Parallelogram

D) Trapezium

 

7. The initial attention given to an accident victim before the arrival of the doctor is known as _____

A) Emergency precaution

B) Safety precaution

C) Precautionary attention

D) First aid attention

 

8. The basic function of a thermostat in an electric fan is to ____

A) Control the temperature

B) switch on/off the fan when necessary due to room temperature

C) Regulate the speed

D) Control the noise

 

9. _____ is used to convert sound energy to electrical energy

A) Loud speaker

B) Radio transmitter

C) Radio receiver

D) Microphone

 

10. _____ is used to convert electrical energy to sound energy

A) Radio transmitter

B) Microphone

C) Radio receiver

D) Loud speaker

 

11. The electricity at high voltage is referred to as ____

A) low tension supply

B) high flow current

C) high tension supply

D) low flow current

 

12. ______ is the change of a liquid state to solid state and to gas state

A) Sublimation

B) Evaporation

C) Melting

D) Freezing

 

13. The substances that evaporate quickly are called _____

A) volatile substances

B) non-volatile substances

C) freon substances

D) refrigerant substances

 

14. Refrigerator can be maintained in the following ways EXCEPT ____

A) defrosting regularly

B) arranging food items properly for air circulation

C) keeping the door firmly closed

D) putting hot food for cooling

 

15. The following are the properties of refrigerant EXCEPT ____

A) highly corrosive

B) non corrosive

C) low boiling point

D) volatile

 

16. _____ is the extraction of heat from the food items to be refrigerated

A) Condensation

B) Freezer

C) Refrigeration

D) Evaporation

 

17. A form of energy that can produce light, heat, and power for machines is known as _____

A) electricity

B) mechanical energy

C) kinetic energy

D) sound energy

 

18. The S.I unit of current is ____

A) meter per seconds

B) Volts

C) Ohms

D) Ampere

 

19. The following are the mechanisms that make use of electric motors for their operations EXCEPT ____

A) Refrigerator

B) Grinder

C) Blender

D) Loud speaker

 

20. The process of uprooting all the roots of the trees from the ground completely is called _______

A) Leveling

B) Rooting

C) Grubbing

D) Excavation

 

21. Which of these is a technology related career?

A) Law

B) Political Science

C) Civil Engineering

D) Accountancy

 

22. Which of these is not a typical maintenance?

A) Predictive

B) Preventive

C) Replacement

D) Corrective

 

23. Alloy is a metal that

A) is non magnetic

B) is magnetic

C) has iron content

D) has mixture of tin or more metals

 

24. The two types of plastic are

A) polyplastic and thermoset

B) thermoplastic and thermoset

C) polyesther and polyplastic

D) latex and polythene

 

25. Which of the following furnaces produces ‘pig iron’?

A) Blast furnace

B) Open heart furnace

C) Electric arc furnace

D) Bessemer converter

 

26. Which of the following is NOT a reason for drying wood?

A) It makes wood more stable

B) It makes wood to increase in weight

C) It makes wood to be stronger

D) It makes wood to be durable

 

27. Natural rubber is made from a milky liquid called

A) Latex

B) Electrolyte

C) Solution

D) Plasticine

 

28. The type of drawing which shows the plan, front and side view is known as

A) oblique drawing

B) orthographic projection

C) freehand drawing

D) isometric drawing

 

29. The two types of electrical currents are

A) Direct and Indirect

B) Direct and Alternating

C) Natural and Artificial

D) Hydro and Coal power

 

30. The process of splitting logs of wood into marketable sizes is called

A) Cutting

B) Nailing

C) Plane

D) Conversion

 

31. Mechanized process in technology refers to

A) servicing of machines

B) the use of hand tools for working

C) mass production of goods

D) the use of machines for working

 

32. In an oblique drawing, the slanting sides are generally drawn at angle _____

A) 45 degree

B) 60 degree

C) 30 degree

D) 90 degree

 

33. In an isometric drawing, the slanting sides are generally drawn at angle _____

A) 45 degree

B) 60 degree

C) 30 degree

D) 90 degree

 

34. The following are methods of processing plastic EXCEPT

A) Compression moulding

B) Injection moulding

C) Thermoplasting

D) Extrusion moulding

 

35. The main function of foundation in a building is to

A) support the roof of the building

B) distribute the weight of the building to the soil

C) carry the weight of the occupants

D) protect the building from high wind

 

36. The process of applying chemicals on wood to prevent insect and fungi attack is

A) Plywood

B) cardboard

C) Laminated board

D) Particle board

 

37. The process of applying chemicals on wood to prevent insect and fungi attack is

A) Wood saving

B) Wood preservation

C) Wood cleaning

D) Wood purity

 

38. A regular polygon with six sides is called

A) Pentagon

B) Octagon

C) Nonagon

D) Hexagon

 

39. The primary voltage of a transformer is 120 volts and its primary coil has 270 turns. Calculate the output voltage, if the secondary coil has 180 turns

A) 80 volts

B) 60 volts

C) 180 volts

D) 120 volts

 

40. Which of the following components does not operate at low frequency transmission?

A) Transformer

B) Radio transmitter

C) Feeder pillar

D) Generator

 

41. The process of transferring building plan in full size to the ground is called

A) Foundation

B) Excavation

C) Setting out

D) Site preparation

 

42. As marking-out tool, a small table with a flat surface which is used to test whether other surfaces are flat enough or not is known as _______

A) Surface plate

B) Hot plate

C) Anvil

D) Scriber

 

43. In site preparation, a typical hand tool used for felling trees and cutting them into smaller lengths is called ______

A) Axe

B) Chain saw

C) Hack saw

D) Cutlass

 

44. How many poles has a bar magnet?

A) 3

B) 2

C) 1

D) 4

 

45. Which of the following is a measuring tool?

A) Vernier callipers

B) File

C) Hack saw

D) Hammer

 

46. Which of the following lines is used for centre line?

A) Thick long chain

B) Thin long chain

C) Thin continuous wavy line

D) Short dashes

 

47. Which of the following is not a non-ferrous metal?

A) Wrought iron

B) Aluminium

C) Zinc

D) Copper

 

48. An area of the circle bounded by an arc and a straight line called the chord is known as _____

A) Segment

B) Quadrant

C) Diameter

D) Sector

 

49. Which of the following triangle has none of its sides equal in length?

A) Equilateral

B) Isosceles

C) Right-angled

D) Scalene

 

50. An electronic device which offers opposition to the flow of electric current in a circuit is known as ______

A) conductor

B) resistor

C) capacitor

D) insulator

 

51. An insulating medium through which a capacitor stores electric charges is called ______

A) capacitance

B) cell

C) plates

D) di-electric

 

52. An electrical instrument used to measure resistance is known as _______

A) Ammeter

B) Wattmeter

C) Voltmeter

D) Ohmeter

 

53. Which of the following is not a state of matter?

A) Gas

B) Solid

C) Liquid

D) Temperature

 

54. The house and appliances are protected against possible fire out-break that could arise from faulty electrical equipment by installing _______

A) Watt-hour meter

B) Circuit breaker and fuses

C) Stabilizer

D) Transformer

 

55. A generator with an input power of 3400W supplies electricity at 220V and 13A. What is the efficiency of the generator?

A) 62%

B) 84%

C) 54%

D) 100%

 

56. Identify this object

A) Electric pressing iron

B) Refrigerator

C) Electric fan

D) A.C Motor

 

57. The following object is classified as ____ tool

A) riveting

B) cutting

C) measuring

D) setting out

 

58. The following object is classified as ____ tool

A) cutting

B) measuring

C) driving

D) Knocking

 

59. The following object can be used for _____

A) setting out

B) cutting

C) measuring

D) driving

 

60. Identify this object

A) Hammer

B) Hack saw

C) Set square

D) Try square

 

 

Answer Key

1.A 2.B 3.B 4.B 5.D 6.A 7.D 8.B 9.D 10.D 11.C 12.A 13.A 14.D 15.A 16.D 17.A 18.D 19.D 20.C 21.C 22.C 23.D 24.B 25.A 26.B 27.A 28.B 29.B 30.D 31.D 32.A 33.C 34.C 35.B 36.B 37.B 38.D 39.A 40.B 41.C 42.A 43.B 44.B 45.A 46.B 47.A 48.A 49.D 50.B 51.D 52.D 53.D 54.B 55.B 56.D 57.B 58.C 59.C 60.D

(Visited 88 times, 1 visits today)
error: Content is protected !!